"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy /Galaxis útikalauz stopposoknak/ (1979)

2013. szeptember 12. - Barbie66

Nagy várakozással néztem a számos formában (rádiójáték, színdarab, film) napvilágot látott alkotás elé, hiszen galaxis útikalauz stopposoknak.jpgegész kultusz teremtődött köré, rajongók népes táborával és feldolgozások tömkelegével. És valóban, rendkívül eredeti, vicces és szórakoztató... az első része. A négyrészes trilógia (!) első negyede zseniális és humoros, kicsit ugyan igénybe veszi az agytekervényeinket, de kellő odafigyeléssel a nyelvi poénok is ülnek. Azonban a további részek kissé csapongóak és zavarosak lesznek, a humor pedig egyre erőltetettebb.

galaxis útikalauz stopposoknak 2.jpgA több millió kilométeres, éves és fényéves ugrándozások a galaxisban nem csak a szereplőket terhelik meg, hanem bizony az olvasót is: sokszor csak kapkodtam a fejem a nagy számokat olvasván. Mindenesetre Adams-nek sikerül bizarr tükröt tartani az emberiség elé, és érzékeltetni, milyen irinyó-pirinyó porszemek vagyunk csupán az univerzumban. Irinyó-pirinyóságunk ellenére mégis rendkívül agresszíven és nagyképűen kérkedünk körülbelül 3000 éves civilizációnkkal, rendkívül douglas adams.jpgegyedinek és utolérhetetlennek tartva teljesítményünket, pedig... 

Lényeg a lényeg, ne essünk pánikba, törölköző mindig legyen nálunk, hallgassunk a delfinekre, és ami a legfontosabb: 42.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr35509015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása