"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Passuth László: Hétszer vágott mező (1970)

2014. február 22. - Barbie66

hétszer vágott mező.jpgEgy évekig a polcon porosodó könyv is tud meglepetést okozni! Sokáig halogattam, hogy belefogjak a kétkötetes, apró betűs történelmi rengetegbe, de nem bántam meg. Passuth remekül eltalálta az egyensúlyt tény és fikció között, izgalmas, de hiteles történetet tálalva elénk. Sőt, többet is ennél: valóságos történelmi tablót, ahol az 1200-as évek politikai, diplomáciai és gazdasági kapcsolatai bonyolult hálózatként rajzolódnak ki előttünk. Külön érdekesség, hogy ennek a szövedéknek a közepén a Magyar Királyságot találjuk, az író ugyanis szinte minden történelmi mozzanatban a magyar vonatkozást keresi, országunk szemszögéből mutatja be az eseményeket.passuth lászló.jpg

Ennek köszönhető, hogy bár maga a kötet II. Endre (a.k.a. András) király életét kíséri végig, valójában (a bonyolult családfát követve) Rómától indulva Bizáncon át egészen a Szentföldig terjednek a történet határai. Ez a széles látómező lehetővé teszi, hogy országunkat a többi európai hatalom között, velük szerves egységben lássuk, megismerjük a középkori Magyarország különleges helyzetét. 

hétszer vágott mező 2.jpgVisszatérve a kalandos és rendkívül izgalmas szentföldi kirándulásból, a veszélyes és óriási Bizáncból, a magyar udvari viszonyok sem tűnnek kevésbé intrikusnak (történetünk egybeesik Bánk bán és Gertrúd királyné idejével). Passuthnak sikerült nem csak "nagyban" de "kicsiben" is színes, olvasmányos korrajzot alkotnia, kiegészítve mindezt II. Endre hiteles és emberi bemutatásával.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr295827057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása