"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Anne Rice: Pandora /Pandora, a vámpír/ (1998)

2017. február 12. - Barbie66

A Vámpírkrónikák következő kötetében nem Lestat körül forognak az események, ő éppen bénult álmát alussza az előző részben átélt kalandok után. A mesélő most egy női vámpír, Pandora, aki "terápiás céllal" írja le történetét, ami egészen a Római Birodalom aranykoráig nyúlik vissza. Művelt és gazdag, így tökéletesen átlátja a nagy törpandora.jpgténelmi-vallási folyamatokat, amik halhatatlan élete során zajlanak körülötte: a köztársaság végét, a császárok önkényét, a kereszténység felemelkedését és a pandora2.jpgBirodalom bukását. Ebbe a különféle szektáktól és kultuszoktól hemzsegő világba nem volt nehéz becsempészni a vámpír-mitológiát. Bár sok újat nem tudunk meg, a könyv érdekes adalékokat szolgáltat Lestat történetéhez.

Hiába azonban az izgalmas korszak, az érzékletes leírások, Rice regényfolyamából lassan kezd elfogyni a mondanivaló és az eredetiség. Nem tud újat mutatni, vámpírtörténetei ugyanarra a sémára épülnek: egy gazdag, szépséges és művelt emberből vérszívó lesz, aki egyből bősz filozofálgatásba kezd korának sajátosságairól és az öröklét fájdalmairól, miközben humanitáriánus hajlamait legyűrve halomra gyilkolja a halandókat. 



A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr8312252466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása