"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Tízéves a blog - Jubileumi toplista 6.

2020. június 30. - Barbie66

10 éves a litfan

A blogom régebbi bejegyzései közt böngészve meglepve vettem észre, hogy a legelső könyvelemzést bizony még 2010-ben írtam! Ez a 10 év rengeteg változást hozott az életembe, de a könyvek és a róluk írt kritikák biztos pontként mindig megmaradtak nekem. Voltak (olvasás szempontjából) aktív és kevésbé haladós időszakok, de a kitűzött cél, az 1001 db könyv elolvasása lassan, de biztosan közeledik.

Ezt a szép kerek évfordulót megünneplendő, idén minden hónapban összeállítok egy tematikus top 10-es listát az eddigi olvasmányaimból. Nyilván (ahogy eddig is) minden esetben egy teljesen szubjektív, csakis a saját ízlésemet tükröző rangsorról lesz majd szó, aminek a célja a visszatekintés, az összegzés és az esetleg feledésbe merült könyvek felidézése.

Június - filmfeldolgozások

book_vs_film.jpeg

A nyári szünidő beköszöntével több idő juthat filmnézésre is, innen jött az ötlet, hogy ebben a hónapban a blogon szereplő könyvekből készült filmfeldolgozásokat rangsoroljam. Nem szeretnék a filmesztéta szerepében tetszelegni (ahogy az irodalomáréban sem), csupán "fogyasztóként" vizsgálom a két teljesen eltérő médium, könyv és film viszonyát. Amit elsőként le lehet szűrni tanulságként, az az, hogy nem lehet a kettőt összehasonlítani: más eszközökkel dolgoznak, más érzékszerveinkre hatnak, máshol vannak a hangsúlyok. A célom nem is az volt, hogy a könyv és a belőle készült film közül válasszam ki a jobbat (bár nekem általában a könyves változat tetszik), hanem a filmadaptációkat mérjem össze. Az összehasonlítás alapja az volt, hogy a film mennyire tudott hű maradni a könyvhöz, filmes eszközökkel mennyire tudta visszaadni a könyv mondanivalóját és hangulatát. Rendkívül bosszantó és kiábrándító, ha egy jó könyvből nem készül jó film, ha elveszíti a varázsát, vagy ha - ó, borzalom! - átírják a történetet. Sajnos bőven akad példa erre is, ahogy a listából majd kiderül.

10. Corelli kapitány mandolinja

corelli_kapitany_mandolinja_3.jpgUtolsó helyre került a Louis de Bernieres remek kis könyvéből készült film, ami tipikus példája annak, hogyan lehet tönkretenni egy összetett, mégis kiegyensúlyozott, magával ragadó történetet. Illetve a "tönkretenni" talán nem is a legmegfelelőbb kifejezés, inkább az történt, hogy egy faék egyszerűségű romantikus filmmé silányították. Eltűnt a történelmi mélység, a keserédes hangulat. De a filmen legalább nem csak lelki szemeinkkel láthatjuk a csodás Kefalónia szigetét.

9. Trónok harca

Annyian és annyiszor fejtegették már, hogy mennyire méltatlan lett a könyvekhez és a sorozat egészéhez az utolsó évad, hogy ebbe most nem is mennék bele újra. Mégis ennek köszönheti a listámon az utolsóelőtti helyezését, méghozzá azért, mert a sorozat készítői a történet előrehaladtával egyre jobban elszakadtak a könyvektől. game_of_thrones.jpgTermészetesen nem várja senki, hogy a legutolsó mellékszereplőt is megjelenítsék a filmváltozatban, hiszen Martin epikus műve ehhez túlságosan szerteágazó. Sajnos a sorozat utolérte a könyveket, és Martin csak nagy vonalakban árulta el a hátralévő két rész cselekményét - a készítők pedig mintha csak ki akarták volna ezeket pipálni, és letudni az egészet. Pedig a lezáráshoz vezető út éppen olyan fontos lett volna, mint maga a végkifejlet.

8. A hullám

a_hullam2.jpg Bátor témaválasztás: diktatúra-modellezés az iskolában, nácizmus újraélesztése a mai Németországban. Persze a fő mondanivaló az, hogy a nácizmus alapvetően rossz és veszélyes, de rámutat arra is, hogy mennyire csábító tud lenni az arra fogékony, érzelmileg instabil emberek számára. Mindezt a film sem mulasztja el bemutatni, és egészen az utolsó jelenetig viszonylag pontosan követi a könyv cselekményét, ekkor viszont a készítők elkövettek egy óriási hibát, és egy tragikus halálesettel akarták még hangsúlyosabbá tenni a lezárást. Kár volt, mert ez a drámai fordulat elvonja a figyelmet a történet kevésbé látványos, de annál fontosabb mozzanatairól.

 

7. Z világháborúz_vilaghaboru.jpg

Egy váratlanul izgalmas és érdekes zombi-regény és a belőle készült, szintén izgalmas és érdekes film - sok közük mégsincs egymáshoz. Míg Brooks a könyvben számos különböző nemzetiségű és státuszú embert "szólaltatott meg" egy ál-tanulmányban, és így adott zavarbaejtően hihető szimulációt egy zombi-járvány sújtotta világról, addig a film egy főhősre koncentrál, és az ő szemén keresztül mutatja be az általunk ismert világ pusztulását. Az egyikből hiányzik az érzelmi bevonódás, a másikból pedig a társadalmi-kulturális mélység - saját jogán mégis mindkettő lebilincselő.

6. Frankenstein

frankenstein4.jpgA számos filmváltozat közül az 1994-ben készültet láttam, amit a legjobban sikerült adaptációnak tartanak. Mivel nincs összehasonlítási alapom, ezért ezt tényként kell elfogadnom. Nálam a középmezőnyben végzett, a kisebb-nagyobb pontatlanságokat a színészi játék ellensúlyozza. Külön dicséret jár a filmkészítőknek, amiért ellenálltak a csábításnak, és a horrorisztikus részletek mellett a lelki folyamatokra is odafigyeltek. Így a film a nem létező "romantikus horror" kategóriába is beférhet.

5. Mentőexpedíciómentoexpedicio.jpg

Egy könyv és egy film, ami közelebb hozta az eddig messziről elkerült természettudományokat. Versenyfutás az idővel és a természet törvényeivel egy ember életének megmentéséért - az izgalom garantált mind papíron, mind pedig a filmvásznon. A filmben talán kicsit kevesebb a tudományos fejtegetés, de Matt Damon játéka és az eddigi űrhajós-túlélős filmekhez képest rendhagyó humor-faktor óriási pluszpont. A zseniális háttérzenék a 80-as évek diszkóslágereivel pedig egészen rendhagyó sci-fi-élményt eredményeznek.

4. Éhezők viadala

az_ehezok_viadala.jpgPosztapokaliptikus ifjúsági regény, ami hasonló könyvek egész áradatát indította el, és Hollywood fantáziáját is megragadta. A különféle disztopikus világokban a túlélésért küzdő kamaszokról szóló regények lassan a vámpíros könyvekhez hasonló klisévé válnak, a belőlük készült filmekkel együtt. Az Éhezők viadala-trilógia műfajteremtő alkotás, és szerencsére a mozis verzió is képes ezt a friss hangot megőrizni. A rengeteg akciójelenet mellett marad idő a jellemfejlődés és a belső tépelődés ábrázolására, valamint a társadalmi problémák érzékeltetésére is. Egyedül az utolsó rész elfelezése volt elhibázott döntés, de nyilván nehéz volt elengedni egy ilyen fejőstehenet.

3. Csokoládécsokolade.jpg

A dobogó legalsó fokára egy olyan regény került, aminek a középpontjában nem más áll, mint a csoki. Innen már nehéz elrontani, de a film rátesz még egy lapáttal: csoki és Johnny Depp. Engem ennyivel megvettek, de az illendőség kedvéért essen szó a francia kisváros képmutatását és bigottságát kifigurázó, az egyház szerepével szemben kritikus történetről is. Ősi, természetközeli életfelfogás kerül szembe a vallási túlbuzgalom rideg, emberidegen hozzáállásával. A könyv és a film is egybehangzóan az egyszerű örömök, a boldogság fontosságát hirdeti. Ha elolvassuk vagy megnézzük őket, máris tettünk egy lépést ebbe az irányba.

2. Pi élete

pi_elete.jpgKülönleges hangvételű, felemelő és magával ragadó történet ember és természet kapcsolatáról, túlélésről, kitartásról és egy spirituális utazásról. A végén pedig egy olyan csavarral, ami szerencsére a könyvben és a filmben is működik. Ritkán sül el jól, ha egy történet végén kiderül, hogy "át lettünk verve", és valójában teljesen másról van szó, mint hittük. A filmekben tipikusan ilyen megoldás, ha a főszereplő hirtelen felébred, és kiderül, hogy az egész sztori csak álom volt... ennél azért jóval kifinomultabb Martel fordulata, sőt, általa könyv és film is magasabb szintre kerül.

1. A gyűrűk uraa_gyuruk_ura2.jpg

És igen, még egy lista, aminek az élén Tolkien remekműve végzett. Mit lehet tenni, ha egyszer a film készítői is megszállott Gyűrűk ura-rajongók, és szívüket-lelküket beletették a feldolgozásba... Aprólékos munkával varázsolták Középföldét és teremtményeit a filmvászonra, így a végeredmény tökéletes lett. A színészek, a látványvilág, a jelmezek, a filmzene - és nem utolsósorban a méltóságteljes, fennkölt hangvétel: az összhatás végül teljesen méltó lett Tolkien zseniális regényéhez. És igen, végignéztem mindhárom rész bővített verzióját, sőt, a DVD extra kisfilmjeit is!

A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr2115974540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása