"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Dobrovits Aladár, Kákosy László: Egyiptomi és mezopotámiai regék és mondák (2006)

2013. augusztus 18. - Barbie66

egyiptomi és mezopotámiai regék és mondák.jpgRégebben nagyon érdekelt az ókori népek hitvilága, mitológiája, sokat is olvastam a letűnt civilizációkról - bár csak gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyvek voltak ezek, az illusztrációk, a megfoghatatlan képi megjelenítése mély nyomot hagyott bennem. Mára már kinőttem a képeskönyvekből, de még mindig lenyűgöz Egyiptom és a többi ősi kultúra. Hihetetlen belegondolni, hogy több ezer évvel ezelőtt ugyanúgy szerettek, gyűlöltek vagy féltek az emberek, hogy hasonló problémákkal küszködtek, és hogy mindez fennmaradt, és visszatekinthetünk rájuk. Az építészeti-művészeti alkotásokról már nem is beszélve - a mai napig nem sikerült rájönniük a kutatóknak, hogyan készülhettek olyan monumentális és egyben precíz épületek, mint például a piramisok.egyiptomi és mezopotámiai regék és mondák 2.jpg

Az istenekről, teremtésről és egyéb csodás eseményekről szóló mondák is rögtön más színezetet kapnak, ha belegondolunk: ezt valaki 3000 évvel ezelőtt jegyezte le! Ez a nagyszerű és utánozhatatlan a könyvekben, hogy a nappalinkban ülve utazhatunk térben és időben, és nem kellenek hozzá milliós költségvetésű, ultramodern speciális effektek, mindössze papír és toll.

A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr255466027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása