"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Stephen King: Carrie (1974)

2017. május 21. - Barbie66

carrie.jpgStephen King egyik első regénye még nem teljesen kiforrott, az író néhol még keresi a hangját, de így is lebilincselő olvasmány. Görbe tükröt tart az amerikai középiskolák társadalma elé, miközben tárgyalási jegyzőkönyvekből, interjúkból és újságcikkekből összeáll egy borzalmas tragédia képe. Egy olyan szörnyűségé, ami bár rejtélyes, megmagyarázhatatlan körülményekre vezethető vissza, alapvetően elkerülhető lett volna. Egy végletekig megalázott, kiközösített kamaszlánynál, akit bigott, vallási fanatikus anyja is folyamatosan gyötör, elszakadt a cérna. Elege lett a sértésekből, abból, hogy neki nem lehet normális élete, mint a társainak - akkor inkább ne legyen életük nekik sem. carrie_3.jpg

A legszomorúbb az egészben, hogy a számtalan halálesetet követelő iskolai bál vizsgálata során egy szó sem esik Carrie nehézségeiről, problémáiról, a fiatal lány eltűnik a bürokrácia útvesztőiben, egy ügyiratszám lesz csupán. Pedig ha akadt volna csak egyetlen felnőtt, aki felismeri a helyzetet (legyen az szülő vagy tanár), talán nem került volna sor a tragédiára. King könyve még jóval az iskolai lövöldözések szomorú korszaka előtt íródott, de már akkor rávilágított arra, mekkora feszültségek húzódnak meg a kamaszok csoportjai között.

A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr8412529133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása