"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Eric Knight: This above all /Légy hű magadhoz/ (1942)

2014. január 26. - Barbie66

légy hű magadhoz.jpgEgy újabb háborús regény, a II. világháború borzalmainak egy újabb szelete, ezúttal az angol hátország perspektívájából. Hogyan élik meg a különböző társadalmi, vallási, politikai csoportok azt, hogy az eddig távoli front egyszeriben a saját városukba került? Egyszerű, hétköznapi embereket látunk, akik próbálnak megbirkózni az új élethelyzetükkel, miközben igyekeznek megőrizni angol hidegvérüket; lordokat látunk, akik túl jóhiszeműek ahhoz, hogy megértsék a hitleri rendszer fonákságait.  Látunk egy magát feleslegesnek érző veteránt, aki újult erővel veszi fel a harcot saját birtoka védelmében. Látunk amerikaiakat, akik a távolság fölényével kritizálják Európát.eric knight.jpg

Végül pedig, ennek a hatalmas kavarodásnak a közepén látunk egy fiatal fiút és egy lányt, akiket egymás mellé sodort az élet, hogy egy pillanat múlva újra elválassza őket. Ez a pillanat azonban sorsdöntő mindkettejük számára, mivel két, eddig ismeretlen világ tárul fel előttük. légy hű magadhoz 2.jpgHosszú éjszakákat beszélgetnek át, miközben az író a szájukba adja a háború összes érvét és ellenérvét, az akkori társadalmi problémákat és uralkodó véleményeket. Rövid kapcsolatuk történetéből nem csak őket ismerjük meg, hanem azt a kort is, amelyben élnek. Clive és Prudence két egyszerű szerelmes, párbeszédeikben mégis mindenki talál maga számára érdekes és értékes mondanivalót.

A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr445783589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása