"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Maróczy Magda (vál.): Buddhista regék és mondák (2008)

2014. június 15. - Barbie66

buddhista regék és mondák.jpgEz a csokor történet érdekes kitekintés más kultúrákba, amik teljesen más életfelfogás szerint működnek, mint a miénk. Akár a keresztény, akár a materialista szemlélettel hasonlítjuk össze, arra a megállapításra jutunk, hogy a buddhizmus sokkal derűsebb, gondtalanabb mindkettőnél. Az életet átmeneti állapotnak tekinti, felkészülésnek egy másik, boldogabb életre, tehát a halál egyfajta újrakezdési lehetőség, "tabula rasa" - így a gyász is teljesen más értelmet nyer. Életüket nem keseríti az örökös pénzhajhászási, státuszszimbólum-halmozási kényszer, inkább lelki-szellemi gyarapodásra törekszenek. buddhista regék és mondák 3.jpg

A történetekből persze kiderül, hogy egyénekre lebontva ezek az általánosságok csak nagy vonalakban igazak, hiszen elveszett szeretteiket a buddhista vallásúak is megsiratják, köztük is akadnak szép számmal kapzsi, nagyravágyó emberek, és persze bűnözők is. Szegények és gazdagok, különféle rendű-rangú személyek sorsát, buddhista regék és mondák 2.jpgkalandjait ismerjük meg, akikben egy a közös: tisztában vannak vele, hogy jelenlegi életük, szerencséjük vagy éppen nehéz helyzetük átmeneti állapot csupán, így békével, alázattal fogadják a rájuk mért csapásokat.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr56304035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása