"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Margaret Atwood: The Blind Assassin /A vak bérgyilkos/ (2000)

2011. május 25. - Barbie66

Érdemes átverekednie magát az embernek a meglehetősen hosszú regényen (bár egy kedves ismerősöm szerint egy jó könyvet 200 oldalban is meg lehet írni). Itt azonban akciós, "1-et fizet, 3-at kap" üzletet köthetünk, mivel a könyv voltaképpen 3 különálló regényt tartalmaz, melyek önmagukban is értékesek. A "legkülső" sík Iris Chase élettörténete, visszaemlékezései a gyerekkorára, fiatalságára, a történelem eseményeire. Ezen belül találunk egy romantikus regényt, mely Iris húgának és szerelmének fiktív történetét mondja el. Végül pedig ebbe a regénybe is beágyazódik egy harmadik történet, egy sci-fi, melyet Alex, Iris húgának szerelme mesél a lánynak.

Ez az összetettség nem csak a cselekményben jelenik meg, hanem a könyv stílusában, a műfajok sokszínűségében is. A három regény három stílus, három írói egyéniség: Iris története egy történelmi-életrajzi regény, kiegészülve a húga tragikus halálát feltáró nyomozással. A második történet egy love story, melyben a társadalmi távolságnak van nagy szerepe. Végül egy különleges, nem ezen a világon játszódó fantázia-regény. Ezzel kapcsolatban nagyon érdekesnek találtam, hogy megismerhetjük egy történet születésének folyamatát is, hiszen a mesélő, Alex, szóban mondja el az akkor rögtönzött eseményeket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr562931248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása