"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

The Freedom Writers' Diary (1999)

2011. január 18. - Barbie66

Hogy lezárjam a Holokauszthoz köthető könyvek sorát, meg kell említenem egy olyan könyvet is, ami csak közvetetten érinti ezt a témát, vagyis nem jelennek meg benne áldozatok, elkövetők vagy segítők, de még csak nem is abban a korszakban játszódik - a "Szabadságírók" (gagyi saját fordítás, egyelőre nincs más - mondjuk ez is elgondolkodató...) tizenéves amerikai diákok, akiket más-más okokból (főként a bőrszín miatt, de vannak köztük ducik, szegények, és lányok is - ez is egy hátrányos helyzetű kategória), de egyöntetűen kiközösítenek, elutasítanak és bántalmaznak. Ők már ebbe az elutasításba nőttek bele, és el is fogadták ezt - ám ekkor kaptak egy új tanárt, Erin Gruwellt, aki megtanította őket, hogy ne törődjenek bele a sorsukba, harcoljanak ellene. Ez mind szép és jó, eddig egy giccses amerikai film sztorija is lehetne. Miért más mégis? Azért, mert működik. Azért mert azóta egy nemzetközi mozgalom nőtte ki magát az iskola falai közül. És azért is, mert a múltból táplálkoznak - és itt kerül a képbe a Holokauszt. Erin Gruwell a Holokauszttal állította párhuzamba a diákok megosztottságát, ellenségeskedését, ám azok nem is hallottak róla. Ekkor indult csak be igazán a fiatal, lelkes tanerő: először csak múzeumba vitte diákjait, majd naplókat íratott velük (ezekből készült a könyv) és végül még vendégeket is hívott: a Holokauszt túlélőit, köztük Miep Gies-t, aki Anne Frankot és családját is segítette. Mindezek hatására a diákok megtalálták helyüket a világban, merték hallatni a hangjukat, és változtatni. Miért jó a könyv? Mert tele van utalásokkal más művekre, ezáltal fogódzókat is ajánl. Mert nem "hitvallást" hirdet, nem akar téríteni, nem erőszakos - csak mutat egy másik lehetőséget, amivel bármely feszültségekkel teli társadalom élhet(ne). 

És hogy miért a Holokauszt? Nem tudom miért fogott meg ennyire ez a téma, amivel közelebbről egy szemináriumon találkoztam a multikulturális nevelés szakomon belül. Mi is hasonló utat jártunk be, mint Gruwell tanítványai, de nem indultunk ekkora hátránnyal - és nem is értünk el ekkora sikereket. (Vagy ennyire látványosakat, ki tudja?)

A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr182594514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szpeet1 2011.12.21. 16:50:49

Jó lenne, ha valaki tudna a könyv magyar nyelvű kiadásáról infót írni! Köszi
süti beállítások módosítása