"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Rudyard Kipling: The Jungle Book /A dzsungel könyve/ (1894)

2014. június 13. - Barbie66

the jungle book.jpgÚjabb gyerek-klasszikussal bővült a listám, ráadásul egy olyan darabbal, amit már az óvodában is lapozgattam. Talán épp akkor fogtam először "igazi" könyvet a kezembe, bár olvasni még nem tudtam, nagy igyekezettel forgattam a lapokat. Ezt a már-már történelmi pillanatot próbáltam felidézni, de persze a gyermeki ártatlanság és rácsodálkozás már a múlté. A Disney-rajzfilmből ismert kedves, vicces és ártalmatlan bundások helyett veszélyes, komoly, de szerethető figurákkal találkozunk a történetek első felében, a többiben pedig új, eddig ismeretlen szereplők kalandjait olvashatjuk. the jungle book 2.jpg

Kipling igyekezett az emberek és állatok kapcsolatát harmonikusan ábrázolni, ahol szigorú szabályok betartásával, viszonylagos békében élnek egymás mellett. Maugli ebbe a törékeny egyensúlyba gyalogol bele, amikor átlépi nemcsak a dzsungel, hanem a fajok határát is. A novellák másik emberi főhőse Tumáj, a kis elefánthajcsár, aki félelmet nem ismerve terelgeti a hatalmas állatokat. A magyar olvasó számára egzotikus állatok is főszerepet kaptak néhány RudyardKipling.jpgnovellában, például Riki-tiki-tévi, a hősies kis mongúz, aki úgy hálálja meg befogadását, hogy megvédi családját a gyilkos kobráktól. Kotik, a fóka ezzel szemben sajnos menekülni kényszerül az emberek fegyverei elől, és társait sok nehézség árán egy biztonságos, elhagyott partra vezeti. 

Minden történetből sugárzik Kipling természet- és állatszeretete, és az a biztonságérzet, amit a valahova tartozás tudata, és az erkölcsi szabályok követése ad, talán ez is lehet az oka töretlen népszerűségének a fiatal olvasók körében. 

A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr666299276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása