"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Pálinkás Erika: Megjelölve (2016)

2016. december 29. - Barbie66

Különleges és egyben felemelő érzés olyan könyvet olvasni, ami ennyire friss. Elemzést írni róla pedig valódi kihívás. Anélkül, hogy illúzióim lennének blogom befolyásoló erejéről, mégiscsak nagy felelősség egy új könyvet véleményezni, hiszen a közönség is csak most ismerkedik vele. Szerencsére nem kellett marcangoló belső konfliktussal megküzdenem a kritikám megírásakor, ugyanis ez egy jó könyv!

Adott két elkémegjelolve2.JPGpzelt törzs, a korallok és a nippek , merőben eltérő kultúrával, szokásokkal (ezek szép lassan bontakoznak ki előttünk): egyikük békés, természetközeli, a másik agresszív, romboló. Csodaszép  tengerparti települések, z
öldellő növényzet és szikrázó napsütés adják a hátteret, olyan érzékletességgel leírva, ami az összes érzékszervünket megmozgatja. Ebben a fantáziavilágban egy klasszikus konfliktus adja a cselekmény magját, a két szem
benálló törzsből egymásba szeret egy férfi és egy nő. Arman és Lia szerelme azonban nem egy Rómeó és Júlia-típusú, ártatlan kapcsolat, bőven van benne küzdelem, csalódás és árulás. Az olvasó először két megtört, kiábrándult karakter szemszögéből látja az eseményeket, arra csak fokozatosan derül fény, mitől is váltak ilyenné. A kezdetben felhőtlen boldogságot hamar beárnyékolja a hazugság árnya, amit újabb borzalmak követnek. Elbír-e egy kapcsolat ekkora terhet? Mi a fontosabb: a család, a nép sorsa, vagy az egyén boldogsága? Súlyos kérdések, amire a pörgős, önmagát olvastató skonyvvel.jpgzerkesztés nem sok időt hagy. 

Érdekes megoldás a két főszereplőt megtenni nézőpont-karakternek, hiszen így még erőteljesebben jelennek meg belső küzdelmeik, gyengeségeik - mivel azonban mindketten pozitív szereplőnek számítanak, kevésbé árnyalják a történetet. Lia erőszakos férje, vagy Arman megtört felesége sokkal megosztóbb, ezáltal érdekesebb karakter, kíváncsi lettem volna az ő lelki folyamataikra is - bár tény, hogy a cselekményt ez jócskán lelassította volna. A történet vége igencsak fájdalmasra sikerült, happy end-re ne is számítsunk, hiszen az Arman és Lia küzdelmes történetét nem is zárta volna le elég hitelesen. Mivel a Megjelölve egy sorozat első része, az erkölcsileg helytálló, ám nagyon is felkavaró lezárás a következő könyvek konfliktusainak előkészítésének is betudható. Vajon hogyan alakul Arman és Lia leszármazottainak sorsa?



A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr9612080003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása