"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Charles Dickens: A Tale of Two Cities /Két város regénye/ (1859)

2017. február 04. - Barbie66

Dickens ezúttal nem sanyarú sorsú angol gyerekekről írt patetikus társadalomkritikát, hanem egy másik ország nagy horderejű történelmi eseményének hatásait járta körbe. A nagy francia forradalom a modern Európa megszületésének egyik legfontosabb előmozdítója volt, ilyen mértékű lázadás a nemesek ellen addig még soha nem fordula-tale-of-two-cities.jpgt elő. A "Szabadság, egyenlőség, testvériség!" kezdetben valóban egy magasztos eszme jelszava volt, ám az emberi természetnek köszönhetően gyorsan jöttek a túlkapások is. Az addig elnyomott parasztság kegyetlen bosszúja az arisztokrácián nem ismert irgalmat, később pedig józanságot sem. Tömegesen végezték ki az embereket, a börtönök megteltek, egymást váltották a politikai vezetők, teljes volt a zűrzavar. 

Ebben az őskáoszban követhetjük nyomon hőseink kalandjait, az angol és francia társadalmi párhuzamokat. Azonban hiába a sok szenvedés, önfeláldozás és összeesküvés, a történet mégsem lett izgalmas. Dickensnek nem tett jót a francia kiruccanás, a történelmi téma hű feldolgozása a szereplők rovására ment, ugyanis túl plasztikusra sikerültek. Mintha csak egy-egy társadalmi réteg megtestesítői lennének, nincs bennük semmi egyedi vonás, amitől hitelesek, szerethetők lennének. Innentől nehéz nyerni, hiszen az "absztrakt sorsokba" nem igazán lehet beleélni magunkat.

a_tale_of_two_cities.jpga_tale_of_two_cities_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr5312181670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása