"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Lucy Maud Montgomery: Road to Avonlea /Váratlan utazás/ (1991)

2017. május 16. - Barbie66

varatlan_utazas.jpgBár a könyv (mint utólag kiderült) nem az eredeti Avonlea-i krónikák, hanem csupán a TV-sorozat alapján készült feldolgozás, mégis alkalmas arra, hogy megemlékezzen a Prince Edward-sziget lakóinak bűbájos világáról. Rajongói oldalak tucatjai listázzák az eltéréseket és a hasonlóságokat a két verzió között, én azonban nem mennék bele ilyen szőrszálhasogatásba. Elképzelhető, hogy később megpróbálkozom Montgomery eredeti regényeivel, azonban lehet, hogy csalódás lenne, annyira belém ivódott a sorozat szereplőinek képe. 

Ez a félreeső, kanadai szigeten játszódó történet az igazi boldog békeidőkbe repít bennünket. Ki ne emlékezne Hetty néni, Sara Stanley vagy a King család többi tagjának kalandjaira? Nekem egyet jelentenek a nyugodt vasárnap délutánok békéjével, amit nem zavarnak meg felkavaró események, vagy váratlan fordulatok. A sorozatot nézve tudtam, hogy végül minden problémára lucy_maud_montgomery.jpgmegtalálják a megoldást gyerekek és felnőttek egyaránt. A kis közösség rendkívül összetartó és persze roppant pletykás is, ebből adódik talán a legtöbb galiba és félreértés. A jól eltalált karaktereknek köszönhetően megvan az egyensúly romantika és humor, kaland és tanítás között. Egyikőjük sem tökéletes, bőven vannak hibáik is, de éppen ezért szerethetők és hitelesek. varatlan_utazas2.jpgFelnőttként már megmosolyogtató ennek a letűnt kornak az ártatlansága, de mindenképpen felüdülést jelent akár csak egy híradó megnézése után is. Lehet, hogy a mai gyerekek ingerküszöbét már nem éri el, mégis találhatnak benne olyan elemeket, amiket saját maguk is átélnek. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr9112509347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása