"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Ian McEwan: Atonement /Vágy és vezeklés/ (2001)

2011. február 23. - Barbie66

Még egy regény, melyben a fő szerepet a háború kapja, anélkül, hogy eluralkodna az eseményeken. Ebben a történetben azonban nem a háború az egyetlen, ami sorsokat változtat meg, hanem a félreértések (vagy éppen a "félreérteni-akarás"), a túlzott kíváncsiság és fontoskodás. Ennek következtében két szerelmes első együttlétük után örökre szétválni kényszerül, hogy csak a "bűnös" képzeletében találkozhassanak újra. A regény legnagyobb csavarja ez a fordulat, és egyben magasabb szintre is emeli az egyszerű, háborús-szerelmes történetnek induló művet. Felmerül a kérdés, hogy hol végződik a képzelet, és hol kezdődik a valóság - a képzeletbeli események milyen hatással lehetnek a valódi életre, annak résztvevőire. Vajon érdemes-e szeretteink boldogságát feláldozni, csak azért, hogy igazolást, elismerést nyerjünk? Ha felismertük hibáinkat, de azok, akik ellen vétettünk, már nem élnek, kitől várhatunk feloldozást?

Ezzel a könyvvel együtt kapunk egy szép kis II. világháborús tablót Európából: McEwan regénye az angol és francia területeken játszódik, Bernieres a dél-európai régió fontosabb eseményeit írja le, míg Ondaatje könyve egy kis kitekintést nyújt az Európán túli porondra.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr782685718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása