"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai (1869)

2012. június 10. - Barbie66

a kőszívű ember fiai 2.jpgIsmét egy kötelező olvasmányt emeltem le a polcról, és egyáltalán nem remegett a kezem, mikor ezt tettem - nem fűződnek rossz emlékeim ehhez a regényhez sem. Annyit azonban el kell ismernem, hogy 12-13 évesen még közel sem érett ahhoz az ember, hogy teljes szépségében élvezni tudja Jókai klasszikusát. Túl sok neki az idegen, vagy régies szófordulat, elrettentik az elmúlt korszak reáliái. Nem is a mai világunk tempójához szabta Jókai a könyvet: rá kell szánni az időt, hagyni kell, hogy az események a maguk komótos módján kibontakozzanak. 

Ha túl tudunk lépni romantikus lelkületű szerzőnk "univerzum", "világmindenség" és jókai mór 2.jpg"apokalipszis" léptékű túlzásain, ha megfelelő helyen tudjuk kezelni a túlcsorduló hazaszeretet túlkapásait, akkor egy izgalmas, élvezetes és fordulatos kalandregényt kapunk egy történelmi panorámaképbe ágyazva. A Baradlay-klán hányatott sorsán keresztül bepillantást nyerhetünk a 1848-as szabadságharc és az azt követő megtorlások világába. Tehetjük ezt egy olyan szemszögből, amit a a kőszívű ember fiai.jpgtörténelemkönyvek mind hiányolnak: az egyénéből. Láthatjuk, hogy míg a nagypolitika fent munkálkodik, addig lent, a közemberek között milyen játszmák folynak, ki hogy próbál érvényesülni, vagy éppen életben maradni. 

Jókai megmarad fatalistának karakterei megformálásakor is: főhőseink vagy földreszállt angyalok és istenek, vagy épp az ördög földi helytartói - egyszóval tökéletes kontrasztok találnak egymásra, még inkább kiemelve a másik jellegét. Természetesen a hazafias lelkület itt is megmutatkozik: a magyarok mindig egy kicsit jobbak, erősebbek, okosabbak az osztrákoknál vagy az oroszoknál - de ezt a részrehajlást igazán nem róhatja fel senki Jókainak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr904576342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spagetti Pista 2022.11.01. 21:31:05

Megértem, és elfogadom a véleményedet, miszerint a gyermeki elme nem elég tapasztalt az efféle olvasmányok tartalmának befogadásához, és ugyan én is természetesnek tartom, hogy felnőtt fejjel sok mindennek látszólag megváltozik az értelme, állítom, hogy gyermekek számára is lehet éppolyan élvezhető Jókai Mór regénye, mint bárkinek. Én magam kilenc évesen olvastam először, és egyszerűen nem tudtam letenni. Izgalmas, őszinte, humoros könyv, minden korosztálynak ajánlom.
süti beállítások módosítása