"The wider we read the freer we become." /Jeanette Winterson/

litfan

litfan

Sólem Áléchem: Tevje, a tejesember, avagy hegedűs a háztetőn (1894)

2012. október 27. - Barbie66

tevje, a tejesember.jpgSajnos manapság ismét aktuálissá válnak egy több, mint 100 évvel ezelőtt íródott regényben felmerülő problémák és társadalmi konfliktusok. Tevje története a zsidóüldözés kezdeti szakaszában, a pogromok idején játszódik, mondhatni tehát, hogy előfutára Anna Frank és sorstársai szenvedéstörténetének. A könyvet olvasva azonban mégsem az üldöztetés, kiközösítés fájdalma köszön vissza a lapokról, sokkal inkább egy egyszerű kisember mindennapos megélhetési gondjai, apró örömei kapnak jelentőséget.

Tevje, egy hétköznapi figura szemszögéből kaphatunk betekintést a zsidó kultúrába és solem alechem.jpgvilágnézetbe. A zsidó közösségen belüli és azon kívüli hatalmas társadalmi különbségeken kesergő főhősünk igaz, emberi és szerethető. Folytonos "párbeszéde" Istennel egyfajta sajátos lelki vigasz, kísérlet saját sorsának elfogadására. Minden egyes próbatétel, sorscsapás után képes talpra állni, újrakezdeni, és ehhez a zsidók ezeréves történetéből merít erőt.

hegedűs a háztetőn.jpgLányainak szerteágazó életútját végigkísérve ízelítőt kaphatunk az időszak jelentősebb társadalmi-politikai változásaiból, és persze abból is, hogy a "fent" hozott döntések hogyan hatnak "lent", hogyan alakíthatnak emberi életeket, sorsokat.

Azt már mondanom sem kell, hogy a könyvből készült musical, majd film ma is világhírnek örvend, ki ne ismerné például a "Ha én gazdag lennék..." kezdetű dalt? Úgy gondolom, hogy csak úgy lehet "kerek" a történet, ha elolvasom az alapművet is - és nem is csalódtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://litfan.blog.hu/api/trackback/id/tr1004873041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása